Groepslessen

Om de kwaliteit van onze lessen te waarborgen werken wij met gediplomeerde instructeurs/instructrices en ligt de groepsgrootte maximaal tussen 8 en 10 ruiters, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt. Iedereen moet zelf opzadelen en/of afzadelen. In deze lessen gaan we verder met de houding en de zit van de ruiter. Want zit een ruiter goed te paard, dan kunnen zij de hulpen ook goed geven en zal het paard goed luisteren. Vandaar dat wij heel erg letten op de ruiter en in de eerste instantie minder op het paard.

Alle lessen zijn erop gebaseerd de ruiter eerst te leren in balans te zitten, dus zonder het paard te hinderen. We leren ze dat bijvoorbeeld door middel van spelletjes, zonder beugels rijden, gymnastiek te paard en het rijden van de FNRS proeven. Zijn de ruiters zover dat ze, zonder zich vast te houden aan de mond van het paard, in evenwicht kunnen blijven zitten gaan ze verder. Nu is het belangrijk dat de ruiters leren een constante verbinding te maken met de mond van het paard. Dus het paard te volgen met beide handen in alle bewegingen die het maakt, zonder het contact te verliezen. Een hele kunst! Om dit goed te leren, zal de ruiter veel verschillende paarden moeten rijden, want van elk paard leer je wat anders.

Daarna ga je verder met de volgende stap.
We gaan nu oefenen het paard te laten ontspannen en nageven in nek- en kaakgewricht. Hierbij brengt het paard zijn hoofd naar beneden en komt de hals in een mooi boogje. Want zeg nou eerlijk, zo wil toch iedereen leren rijden! Bedenk wel dat je hier niet zomaar komt, maar door vallen (niet letterlijk!) en opstaan en met de nodige zweetdruppeltjes en tranen …………….maar de aanhouder wint, ook in de paardensport!  Na afloop van de les kan er worden uitgepuft met een drankje in de gezellige kantine.