Waarom trainen

Een paard is niet in eerste instantie gebouwd om een mens te dragen en de eerste opdracht voor een ruiter is dan ook: het paard niet in de weg zitten'. Als dat gaat lukken, wordt het: 'maak het je paard makkelijker om jou te dragen'.

010dragen

Het paard is zo gebouwd dat het meeste van zijn gewicht op de voorhand rust. Hij draagt daar immers ook zijn hals en zijn hoofd. Als we op het paard gaan zitten dan komt het gewicht van de ruiter daar nog bij. De voorbenen hebben dan ook een dragende functie. De achterbenen hebben een dragende en stuwende functie. Het is een been in hoeken. En stelt het paard in staat tot sterk inbuigen. Wat weer belangrijk is bij het afzetten om snel weg te kunnen rennen

Tijdens het dressuurmatig rijden van paarden willen dat het paard meer in balans komt. Dus dat zijn gewicht beter verdeeld is.

009balans1 009balans2

 

Dat wil zeggen: dat het paard zijn achterbenen verder onder de massa brengt. Dat zie je aan de ruimere passen, maar er hoort ook bij, dat de buikspieren actief zijn en het bekken kantelt. Hierdoor komt het zwaartepunt van paard wat naar achter en gaat meer samenvallen met het zwaartepunt van de ruiter.

Als het paard zijn zwaartepunt bij de voorbenen heeft dan kan het paard daardoor moeilijk wenden of van tempo veranderen. Soms wordt dat ten onrechte aangemerkt als 'ongehoorzaamheid', maar het dier kan er eigenlijk weinig aan doen. Naarmate een paard de achterbenen meer onder de massa brengt, wordt ook de bovenzijde van het paard wat boller. Dat voelt prettiger aan (zowel voor de ruiter als het paard) en de hals gaat een soort kwart cirkel (de 'krul') vormen.