Gebroken lijn

De naam zegt het al, dit is een lijn die niet recht, maar gebroken is. Een soort driehoekje. De gebroken lijn kan je op 4 verschillende plaatsen in de bak maken: Namelijk bij de hoekletters.

007gebrokenlijn

 Rood = gebroken lijn 10 meter

Blauw= gebroken lijn 5 meter

Groen= dubbele gebroken lijn

 

 

 

Er zijn verschillende gebroken lijnen. De bekendste is natuurlijk de gebroken lijn 10 meter. Deze gaat tot X en is aangegeven met de rode lijn.

De gebroken lijn 5 meter zal ook bij veel mensen bekend zijn. Deze is getekend met de blauwe lijn. Nu rijdt je niet tot X (10 meter) maar precies van 5 meter. Als je van de hoekletter richt op de A of C dan kom je precies op 5 meter uit.

De dubbele gebroken lijn is veel minder bekend. Deze is getekend met de groene lijn.

007gebrokenlijn1              Je kunt zelfs een gebroken lijn rijden op de middenlijn!

Het figuur begint bij de hoekletter. Laten we als voorbeeld M-X-F nemen. Voordat je de gebroken lijn gaat rijden rijd je heel goed de hoek in. Voordat je de wending inzet laat je het paard vast een beetje kijken in de richting waar hij naar toe moet. Net zoals iedere andere wending. Als jou lichaam bij de letter M is wend je richting X. Goed onder de X rijden en in een rechte lijn terug naar de hoek.

Veelgemaakte fouten

  • Niet goed de hoeken inrijden voor en na de gebroken lijn.
  • Niet onder X doorkomen. (kijk even naar de A of C zodat je goed op de A-C lijn komt)
  • Ook fout is als het paard over de A-C lijn komt. Hij moet erop komen, niet ervoor en niet voorbij.
  • Het paard wordt overvallen onder de X. Ruiters ‘trekken’ hem ineens de andere kant, terwijl het paard dacht dat hij van hand moest veranderen. Bereid je paard dus voor door zachtjes even in de teugels te knijpen. Je zegt zo “Let op, ik ga je zo een hulp geven”
  • De meeste paarden willen weer snel terug naar de hoefslag, dus hou ze in de gaten als je voorbij de X weer terug gaat naar de hoefslag.
  • De rechte lijnen zijn niet recht.
  • Verkeerde stelling