Hoofdstel indoen

Weet je hoe een pony het vind om een hoofdstel in te doen? Nou heel vervelend. Hoofdstellen zijn namelijk erg ingewikkeld, vind je niet? En veel kinderen gaan er erg onhandig mee om. Dus al die riempjes hangen voor en soms in de ogen van de pony, terwijl het hoofdstel wordt ingedaan.

En wat dacht je van het bit. Ben je wel eens bij de tandarts geweest. De tandarts neemt dan zo’n ‘pulkding’ om je tanden na te kijken. Het doet geen pijn, maar het is ook niet echt prettig. Veel pony’s vinden net zo vervelend als het bit tegen hun tanden stoot.

 
007hoofdstelindoen1Bij het omdoen van het hoofdstel gaan we altijd links van de pony staan. En kijken we in dezelfde richting. Eerst leggen we de teugels over het hoofd van de pony.
007hoofdstelindoen2

 

Dan schuif je, je rechterhand onder het hoofd. Houdt het hoofdstel vast in die hand. Zo heb je, je linkerhand vrij voor het bit.

007hoofdstelindoen3

 

Doe het bit in met je linkerhand, en open de mond door met je vingers in de mondhoeken te drukken of door duim in de mond te doen.

 


007hoofdstelindoen4

 

Doe het kopstuk over de oren.007hoofdstelindoen5

 

Haal de manentop over de frontriem En kijk of het hoofdstel recht zit.007hoofdstelindoenriempjes

Maak de keelriem vast (moet een vuist tussen kunnen) en maak dan de neusriem vast. Daar moeten twee vingers tussen kunnen.

 

 008hoofdstel

 

 

1 frontriem
2 keelriem
3 Kopstuk
4 bakstukken
5 Neusriem met kinriem
6 bit
7 teugels

Op onze manege hebben we verschillende soorten neusriemen. Deze hebben alemaal een andere functie.

009lageneusriemen

 


Bij de lage neusriem moet je de neusriem over het bit vast maken. Deze neusriem zorgt ervoor dat het bit rustig in de mond ligt. De lage neusriem is in het midden breder.

 

010hogeneusriem

 


Bij de hoge neusriem (ook wel engelse neusriem genoemd) hoort de neusriem onder de bakstukken door te lopen.

 

011gecombineerdneusriemBij de gecombineerde neusriem hoort de neusriem onder de bakstukken door te lopen en het sperriempje hoort over het bit te lopen net zoals de lage neusriem.