Op en rond de stal

Benaderen op stal

001funpaardOp onze manege moet je zelf de pony’s poetsen. Je weet waar de spullen liggen en loopt naar de stal. En daar sta je dan. Tegenover de pony waar je zodadelijk een uur op mag rijden.

De pony legt zijn oren in zijn nek. Of draait zelfs om. Je denkt nog “Die is ook niet lief” En als je hem dan eindelijk gevangen hebt en het bit in wil doen dan houdt hij ook nog zijn tanden stevig op elkaar. Hij werkt niet echt mee.

Waarom doet hij nu zo vervelend? Je hebt hem toch nog nooit iets misdaan? Die pony moet toch zien dat je lief voor hem wilt zijn....

002dutje

Dat ziet hij ook wel, hoor. Het interesseert hem alleen even niet. Hij was misschien wel een dutje aan het doen. Zijn stal is zijn eigen kamertje. Daar heeft hij rust. Niemand zeurt hem hier aan het hoofd. Hierheen...daarheen.. halt....voorwaarts...

In de stal kan hij dus lekker zichzelf zijn. En dan moet er wel iets heel leuks staan te gebeuren, wil hij het fijn vinden dat iemand hem komt storen.

En daar kom jij aan met dat stomme hoofdstel. Hij laat duidelijk zien dat hij baalt. Oren in de nek. En misschien nog omdraaien ook. Als je een andere pony was zou je begrijpen dat hij zegt “ik doe niet mee. Wegwezen jij!”

Maar ja jij bent een mens. En dus de baas over pony’s. Dus je loopt door. En misschien tilt hij dan een been op. Jij schrikt en zet een stap achteruit. En dat is goed ook. Want als een pony echt boos is kan hij gevaarlijk zijn.

Laten we het eens anders doen.

Je doet eerst de deur van de stal open en blijft daar even staan. Zeg nu niet “hij is braaf” want dat weet je nog helemaal niet. Dat hoop je misschien wel. En de pony denkt vast als je dat zegt” ah! Die is bang, die heb ik in mijn zak” Als je nu denkt “maar paarden verstaan mensen toch niet?” Nou dan vergis je jezelf. Pony’s weten heel goed wat braaf betekent. En horen dat graag als ze iets goed doen. Alleen onzekere mensen zeggen braaf zonder dat een pony er iets voor hoeft te doen. Je kunt dus beter zeggen ” Hey! Ik ben... en ik ga je eens lekker poetsen” De pony wordt nu vast nieuwsgierig. En als hij zich nu toch omdraait. Praat je gewoon door. Het lijkt alsof de pony helemaal niet luistert. Maar aan de neusgaten kun je zien dat hij wel luistert. Die gaan namelijk op en neer. Dan zie je zijn oren naar voren gaan. En denk jij “De pony vind mij lief” En loopt naar binnen. Maar de oren naar voren betekent alleen dat hij luistert en belangstelling heeft! Als je nu naar binnen loopt dan legt hij zijn oren weer naar achteren en veranderd het lieve hoofdje in een dreigend hoofd.

Heb je eenmaal contact dan laat je de pony even aan je ruiken. Ook aan de borstels als hij dat wil. Dan ga je hem lekker borstelen. Heel vaak gaat de pony naar achteren kijken als je hem borstelt. Daar hoef je niet van te schrikken. Hij gaat gewoon kijken wat nu de bedoeling is.

003poetsen

Poetsen is erg belangrijk. Niet alleen voor de pony, maar ook voor jezelf. Je leert je pony wat beter kennen. Je maakt hem zuiver zodat er geen schuurplekken van het zadel komen. Je controleert meteen op wondjes. En! Je hebt een warming-up voor het rijden zodat je spieren lekker warm zijn voordat je gaat rijden.

De pony’s vinden zo’n lekker poetsbeurt heerlijk! Maar je moet wel voorzichtig zijn met poetsen. Sommige plekjes zijn gevoelig. Maar als je weet hoe het moet dan is het voor jou en je pony heerlijk.