Spijsvertering

021spijsverteringHet spijsverteringsstelsel bestaat uit:

  • De mond
  • De slokdarm
  • De maag
  • De darmen

Daarnaast spelen ook de lever en de pancreas (= alvleesklier) een rol.

Het spijsverteringsstelsel verkleint het opgenomen voedsel tot deeltjes die klein genoeg zijn om door de darmwand heen opgenomen te kunnen worden in de bloedsomloop.

De totale lengte van het maag-darm kanaal bij een volwassen paard is bijna 40 meter! Als het voer gekauwd is komt het net als bij de mens via de slokdarm eerst in de maag. Een paardenmaag is relatief klein (8-15 liter). Verder is er in tegenstelling tot bij de meeste dieren geen weg terug. De kringspier van de slokdarm is zo goed ontwikkelt, dat een paard nooit zal overgeven en ook gas kan niet via maag en slokdarm naar buiten komen.

De uitgang van de maag is aangesloten op de dunne darm. Deze is meer dan 20 meter lang en komt uit in de dikke darm. Op de overgang van dunne naar dikke darm zit een enorm grote, blind eindigende uitpuiling; de blinde darm. Deze kan een inhoud hebben tot meer dan 30 liter en ligt aan de rechterkant in de buik. De dikke darm neemt het grootste deel van de linker buikhelft in beslag. Na het passeren van de dikke darm komt het voer als mest via het rectum weer naar buiten.

De spijsverteringscyclus duurt 24 tot 48 uur. De darmdoorvoer werkt permanent.

In onderstaande kolom kun je de lengte en inhoud van de verschillende delen van het maag-darm-kanaal voor een paard van ongeveer 500 kg zien.

Slokdarm

Lengte (METER)

Inhoud (liter)

Verblijfsduur

1.5

23

15 sec.

Maag

18

3-9 uur

Dunne darm

16-24

64

5-6 uur

Blinde darm

1

34

15-20 uur

Dikke darm

6-8

96

18-24 uur

Endeldarm

0.4

15

1-2uur