Natuurlijke Behoefte

De behoeftes van een mens en paard liggen ver uit elkaar. Wij vinden het prettig als een paard op stal staat zodat we hem niet uit de wei hoeven te halen als we willen rijden. Een paard op stal maakt zich niet zo vies. En met een deken op krijgt een paard geen dikke wintervacht zodat wij langer moeten uitstappen. Een paard op stal kan niet verwond raken door een ander paard. Een paard op stal kan ook de wei niet kapot lopen. Kortom wat voor ons mensen heel makkelijk is, is erg tegennatuurlijk voor een paard.

009wildhorses

Willen we het paard gezond en tevreden houden dan is het belangrijk dat we weten wat de natuurlijke behoeft van het paard zijn. De laatste 10 jaren is daar veel onderzoek naar gedaan. Het belangrijkste verschil is dat de paarden in het wild veel meer beweging krijgen.

Ze lopen dagelijks zo'n 30 kilometer en ze staan veel minder stil. Verder hebben paarden geen dag/nacht ritme zoals mensen dat hebben. Paarden slapen (vaak staand) tussen de activiteiten door, en doen dit evenveel overdag als 's nachts. Paarden in de natuur hebben ook geen vaste etenstijden. Ze grazen de hele dag en nacht door.

Als je zelf een paard hebt is het belangrijk om zoveel mogelijk aan de natuurlijk behoefte te voldoen.