Aard van het paard

Er was eens een jonge cowboy die aan het werk was met enkele paarden in een paddock. Een oudere cowboy kwam langs, bleef even staan kijken en vroeg; "Jonge man, zou jij het geheim van goede horsemanship willen weten?" De jonge cowboy zei dat hij dat wel zou willen. De oude man maakte een vuist en zei; "Als jij mijn vuist kunt openen, zal jij het geheim van goede horsemanship ontdekken." De jonge man trok, duwde, kneep, sloeg, prikte en stompte de vuist. Uiteindelijk gaf hij op en zei; "Ik krijg het niet open. Wat is het geheim om je vuist open te krijgen, zodat ik het geheim van goede horsemanship kan ontdekken?" De oude cowboy antwoordde;

"Je had het gewoon even kunnen vragen."001aard
(Schrijver: onbekend)

Paardenterm

Horsemanship is er altijd geweest. Er zijn altijd mensen geweest die een bijzonder begrip hadden van het wezen van het paard, een natuurlijke manier van omgaan die vrij was van stress en waarbij het paard geen geweld werd aangedaan.

Het is jammer dat we in het dagelijks leven soms geruk, geduw en getrek aan paarden tegen komen. Iets dat beslist niet nodig is en zelfs voor het paard als onbegrijpelijk mensen-gedrag gezien wordt.

Voordat je met paarden aan de gang gaat, is het wel belangrijk om eerst wat te begrijpen over het gedrag en instinct van het paard. Paarden zijn vlucht dieren en handelen meestal vanuit hun instinct en overlevingsdrang. Ze hebben niet zoals mensen vaak denken "menselijke" gedragsvormen zoals; wraak gevoelens of gevoel van liefde en dergelijke. Alhoewel ik wel vaak denk dat sommige paarden wel een gevoel voor humor hebben is dat misschien ook gewoon iets dat ik graag zou willen zien, maar dat het eigenlijk gewoon een natuurlijke gedrag is. Daar ben ik het er nog niet helemaal over uit.