De Jury

Je hebt je ingeschreven voor de wedstrijd. Je hebt goed geoefend in de les en als het zover is sta je netjes gewassen en gestreken naast je pony. (Zie wedstrijddag) Je pony is netjes ingevlochten en je bent er klaar voor. Wel zenuwachtig, maar dat is normaal. Je begint je proef. De voorlezer roept; "A-X binnenkomen in arbeidsdraf"

En daar zit hij dan. De jury in het hokje bij de C. Je gaat rechtop zitten. "Als ie nu maar stilstaat bij het groeten" denk je. Maar waar let een jurylid nu op?

Natuurlijk kijkt hij naar welke kleding je aan hebt. (Zie kleding). Verder natuurlijk of je je proef netjes op de letter rijdt. Of je de hoeken in rijdt. Maar ook of je wel netjes zit. En hoe je je handen houdt. Of je ze wel netjes rechtop hebt. Of de beugels gelijk zitten. Want dat kan hij allemaal heel goed zien. Meer tips zie je bij tips!

Als je na je proef denkt "Ik kan beter gaan mijn rijboek in de wilgen hangen en konijnen gaan fokken" Dan is er blijkbaar iets mis gegaan. En als iets niet goed ging dan weet je waar je op kunt gaan oefenen. Zie het dus niet al te negatief in.

De jury is meestal nog in de kantine. Hij blijft niet voor de gezelligheid (Maar soms wel, hoor) maar hij blijft vooral zodat jij in de gelegenheid bent om vragen te stellen. Want waarom heb je nu voor die volte een vijf?

Denk je nu? Goh dat jurylid kan beter konijnen gaan fokken. Bedenk dan dat hij de halve dag in het juryhokje zit voor jou! En dat we zonder juryleden geen wedstrijden kunnen houden. Jury worden kun je niet zomaar. Daar moet je best hard voor leren en regelmatig cursussen blijven volgen.

jury